ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

Κουφώματα ονομάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν (κλείσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου και αποτελούνται από τα πλαίσια και τα τζάμια. Τα εξωτερικά κουφώματα χωρίζονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες εισόδου και συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες του κτιρίου. Οι ανάγκες για φυσικό φωτισμό, για θερμομόνωση, για ηχομόνωση, για ασφάλεια, για εξοικονόμηση χώρου και φυσικά το κόστος είναι οι παράγοντες που πρέπει να εξετασθούν σε συνάρτηση από τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για τον χώρο του.

Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγανότητας στον αέρα και το νερό καθώς επίσης και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα διατίθενται σε πολλούς τύπους και σχέδια και δέχονται σήτα και παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα, δηλαδή με πλάτος πάνω από 2,00 m, ακόμη και στην περίπτωση δίφυλλης μπαλκονόπορτας. Επίσης, πάντα θα πρέπει να διατίθεται ο απαιτούμενος χώρος εσωτερικά, ώστε να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα χωρίς εμπόδια. Υπάρχουν σειρές απλές και θερμομονωτικές.


  • Εσωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα μέσα)
  • Εξωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα έξω)
  • Ανακλινόμενο παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς το επάνω μέρος)
  • Προβαλλόμενο (ανοιγόμενο προς το κάτω μέρος και έξω)
  • Μονόφυλλο, δίφυλλο, τρίφυλλο κλπ
  • Συνδυασμός συρόμενου – ανοιγόμενου (μηχανισμός Volkswagen)

 

Συρόμενα κουφώματα

Ένα συρόμενο κούφωμα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που χρειάζεται να καλύψετε ανοίγματα μεγαλύτερα από 1,70 m πλάτος. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χώρος γύρω από το παράθυρο είναι περιορισμένος, το συρόμενο κούφωμα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Για μεγάλα ανοίγματα, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε ένα τεχνολογικά ανώτερο ανασυρόμενο κούφωμα, το οποίο ανοίγει πολύ πιο εύκολα και παρέχει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στον ειδικό μηχανισμό ανύψωσης, ο οποίος ανασηκώνει το φύλλο με αποτέλεσμα τα ράουλα να κυλούν πολύ πιο εύκολα πάνω στον οδηγό του κουφώματος.


  • Επάλληλα – Στα οποία περισσότερα από ένα φύλλα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε ξεχωριστό οδηγό κύλισης.
  • Φιλητά – Στα οποία δυο φύλλα βρίσκονται πάνω στον ίδιο οδηγό κύλισης και το κλείδωμα πραγματοποιείται στο σημείο όπου ενώνονται.
  • Χωνευτά – Συνήθως, ένα ή δυο φύλλα τα οποία κατά το άνοιγμά του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας εισέρχονται (χωνεύονται) μέσα στον τοίχο.
  • Γωνιακά – Κατασκευές στις οποίες δυο φύλλα κάνουν μεταξύ τους ορθή γωνιά (90ο) και κλειδώνουν μεταξύ τους στο σημείο όπου ενώνονται.

 

Πόρτες εισόδου

Φυσούνες