ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΥΑΛΩΣΗ

Ξέρατε ότι ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας στο σπίτι σας πάει χαμένη!

Σε ένα μέσο σπίτι, το ένα τέταρτο της θερμότητας χάνεται διαμέσου των παραθύρων. Επίσης εκτός του ότι το σύστημα προφίλ των παραθύρων πρέπει να είναι θερμομονωτικό εξίσου σημαντικό είναι και η κατάλληλη επιλογή θερμομονωτικού υαλοπίνακα διότι αποτελεί το 75-80% της επιφανείας του παραθύρου και συμβάλει αποφασιστικά στην συνολική μείωση των απωλειών από τα παράθυρα.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί υαλοπίνακες Planitherm Ultra N, Planitherm 4S & Planistar οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των υαλοπινάκων μαλακής επίστρωσης χαμηλής εκπομπής (Low emissivity) και παρέχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η σχεδόν αόρατη επίστρωση που εφαρμόζεται σε ένα από τα δύο φύλλα γυαλιού, επιτρέπει την θερμότητα από τις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν, ενώ ταυτόχρονα ανακλά την θερμότητα του εσωτερικού χώρου που προέρχεται από το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούμαι, έτσι ώστε να μην διαφεύγει η θερμοκρασία προς τα έξω διαμέσου του παραθύρου, σχηματίζοντας μία ασπίδα κατά του κρύου. Έτσι μειώνουμε τις απαιτήσεις για την θέρμανση & την ψύξη εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και ζεστό και άνετο περιβάλλον.

Εάν κτίζεται ή ανακαινίζεται την οικία σας ή τον επαγγελματικό σας χώρο η τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενεργειακής αναβάθμισης διότι βελτιώνει θεαματικά την ενεργειακή αποτελεσματικότητα παλαιάς ή νέας κατασκευής και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων.

Τί είναι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες

Οι υαλοπίνακες των οποίων η επιφάνεια έχει επιστρωθεί με λεπτότατα, αόρατα στρώματα μεταλλικών οξειδίων, ικανά να ανακλούν μεγάλο μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας μειώνοντας δραστικά το θερμικό κέρδος. Η βασική αρχή της παραγωγής ανακλαστικών γυαλιών είναι η επίστρωση της μιας επιφάνειάς τους με λεπτά στρώματα οξειδίων διαφόρων μετάλλων και μεταλλικών αλάτων, με την οποία το γυαλί αποκτά αυξημένες ανακλαστικές ιδιότητες αφ’ ενός και διάφορους χρωματισμούς αφ’ ετέρου.

Lowe υαλοπίνακας

Οι χαμηλής εκπομπής ή υπερμονωτικοί υαλοπίνακες σας επιτρέπουν να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια για την θέρμανση ενώ απολαμβάνεται περισσότερη ζέστη.

Απόδοση Ug

Εάν πρόκειται να τοποθετήσετε ενεργειακούς υαλοπίνακες τότε να παρατηρήσετε την τιμή Ug. Η τιμή Ug υποδεικνύει το ύψος της θερμικής απώλειας και εκφράζεται σε W/(m2K). Όσο χαμηλότερη είναι αυτή η τιμή τόσο υψηλότερο το επίπεδο θερμομόνωσης που παρέχει. Για παράδειγμα η τιμή Ug του μονού υαλοπίνακα είναι 5,7 σε σχέση με το 2,8 του διπλού υαλοπίνακα, και μόλις 1,4 (με αέριο argon είναι 1,1) για τον ενεργειακό υαλοπίνακα.

Πώς λειτουργεί;

Ένα από τα βασικώς χρησιμοποιούμενα μέταλλα είναι ο άργυρος, λόγω κυρίως του χαμηλού συντελεστή ακτινοβολίας της θερμότητας που έχει. Η ανακλαστική επίστρωση του αργύρου (ή άλλου μετάλλου) συνδυάζεται με άλλες προ και μετά επιστρώσεις οξειδίων μετάλλων, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός συντελεστής ανακλαστικότητας και η χρωματική χροιά του γυαλιού. Ανάλογα με την μέθοδο επίστρωσης, οι επιστρωμένοι υαλοπίνακες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Σε υαλοπίνακες πυρολυτικής επίστρωσης (ή σκληρής επίστρωσης όπως λέγονται) των οποίων η επίστρωση γίνεται υπό θερμοκρασίες της τάξεως των 500oC, κατά την διάρκεια της παραγωγής τους, εν σειρά, γι’ αυτό και αποκαλούνται επίσης on line. Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το ότι η ενσωματούμενη στην επιφάνεια του γυαλιού επίστρωση, είναι ανθεκτική σε μηχανικές καταπονήσεις, πράγμα το οποίο μας παρέχει την δυνατότητα να τοποθετούμε τα γυαλιά με την επιστρωμένη επιφάνεια στην θέση 1 στην οποία το γυαλί αποδίδει τις χρωματικές του ιδιότητες για τις οποίες το έχουμε άλλωστε επιλέξει.

Σε υαλοπίνακες εν κενώ επίστρωσης (ή μαλακής επίστρωσης όπως λέγονται) των οποίων η επίστρωση γίνεται σε χωριστή φάση από την παραγωγή, γι’ αυτό και αποκαλούνται off line. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η παραγωγή επιστρώσεων μη ανθεκτικών σε μηχανικές καταπονήσεις, κάτι που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό των γυαλιών καθ’ όλα τα στάδια της περαιτέρω επεξεργασίας των, την χρήση τους μόνο σε διπλές υαλώσεις και την τοποθέτηση της επιστρωμένης επιφάνειάς τους μόνο στις θέσεις 2 και 3. Μία πολύ σημαντική παράμετρος των επιστρωμένων (ανακλαστικών) γυαλιών είναι το οπτικό αποτέλεσμα που μας δίνουν οι χρωματισμοί τους. Η δημιουργία τους στηρίζεται στους διαφορετικούς δείκτες διάθλασης που έχουν δυο διαφορετικά υλικά αλλά και δυο διαφορετικού πάχους στρώματα του ίδιου υλικού. Συνδυάζοντας λοιπόν οι παραγωγοί των επιστρωμένων γυαλιών τόσο διαφορετικά υλικά (Οξείδιο Τιτανίου, Οξείδιο Χρωμίου, Οξείδιο Χαλκού κλπ) όσο και διαφορετικού πάχους επιστρώσεις του ίδιου υλικού, παράγουν ανακλαστικά γυαλιά με διαφορετικό οπτικό-χρωματικό αποτέλεσμα (Fume, Bronze, Green, Blue, Silver, Gold, Green κλπ) αλλά και διαφορετικό βαθμό ανακλαστικότητας.

 

Ορολογία Υαλοπινάκων

Πλεονεκτήματα

  • Μειώνουν δραστικά τις διαρροές θερμότητας το χειμώνα και δροσιάς το καλοκαίρι, με συνέπεια την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
  • Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη περιορίζουν τα έξοδα για πετρέλαιο, ηλεκτρικό, αέριο ή άλλα καύσιμα.
  • Bελτιώνουν τις εσωκλιματικές συνθήκες: λιγότερες απώλειες κοντά στο παράθυρο, ομοιογενή θερμοκρασία στο χώρο και λιγότερο εξωτερικό θόρυβο.
  • Δεν επιτρέπουν την δημιουργία υγρασίας πάνω στα τζάμια, βελτιώνοντας την ορατότητα και την ποιότητα των παραθύρων.
  • Μειώνουν τις εκπομπές CO2 περιορίζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Επιπλέον οι υαλοπίνακες 4 εποχών λειτουργούν το καλοκαίρι μπλοκάροντας την άμεση ηλιακή ακτινοβολία διπλάσια από ότι οι κοινοί υαλοπίνακες.

 

 

Πλεονεκτήματα υάλωσης 4 εποχών
  • Δέν επιτρέπει τον ήλιο να διαπέράσει το τζάμι μειώνοντας τις ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού.
  • Μειώνονται τα έξοδα για κλιματισμό.
  • Εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία (UV).